Vad är Omega-3?

Omega-3 är ett samlingsnamn av en grupp essentiella (livsnödvändiga) fetter som vi människor inte kan leva utan.

Omega-3 fetter finns i varenda cell i hela vår kropp och hjälper framförallt våra stora fettrika organ såsom hjärnan, hjärtat och ögonen att bibehålla sina normala funktioner.

Den enklaste formen av Omega-3 kallas ALA (alfa-linolensyra) och bildas i gröna växter och alger. Alltså får du mycket riktigt i dig Omega-3 genom att äta just gröna växter och alger… men de viktigaste Omega-3 fettsyrorna för oss människor heter EPA (eikosapentaensyra) & DHA (dokosahexaensyra). Det är på just dessa två fettsyror som nästan all forskning och alla studier gjorts med mycket goda resultat.

EPA & DHA får du lättast i dig genom att äta fet, vildfångad fisk såsom sill, makrill eller lax. Men dessvärre är en stor del av den fisk vi äter idag inte vildfångad, utan uppfödd på t.ex. pellets eller sojafoder som inte är fiskens ursprungs föda (vilket alger är). Detta gör att fisken innehåller allt mindre halter Omega-3 samtidigt som våra hav och sjöar innehåller allt mer miljögifter. Därför är många överens om att ett rent och bra kosttillskott av Omega-3 är en av de bästa Omega-3 källorna just idag!