Vad är Omega-3?

Vad är Omega-3?

Omega-3 är en samling essentiella (livsnödvändiga) fettsyror som våra kroppar delvis är uppbyggda utav. Du kan bara få i dig Omega-3 via kosten för att kroppen kan inte själv tillverka dem.

De två viktigaste omega-3 fettsyrorma för oss människor heter EPA (eikosapentaensyra) & DHA (dokosahexaensyra), dem finner du i alla kroppens celler men främst i våra stora fettrika organ såsom hjärtat, hjärnan och ögonen.

Var hittar jag Omega-3?

Omega-3 bildas i gröna växter och alger. I detta tidiga stadie finner vi mest av Omega-3 fettsyran ALA (alfalinolensyra).

Men de, för oss, viktigare Omega-3 fettsyrorna EPA & DHA får du knappt i dig av gröna växter och alger. Bäst är att äta kött från de djur som har gräs och alger som huvudföda, alltså fisk (fet fisk som lax, sill, makrill, ansjovis) eller exempelvis kor som fått beta grönt gräs.

Dessvärre är ofta både fisken och korna vi äter uppfödda på annat foder än dess naturliga föda och genererar således inte lika mycket Omega-3 längre. Därför kan ett tillskott av Omega-3 (EPA & DHA) vara bra istället.

Borde jag äta fisk 2-3 gånger per vecka?

Enligt svenska Livsmedelsverket bör vi äta fisk 2-3 gånger per vecka, varav en portion fet fisk. Men räcker detta för en optimal Omega-3 balans i kroppen?

Troligtvis INTE! I takt med att vår förut Omega-3 rika föda innehåller allt mindre Omega-3 och allt mer miljögifter så ökar också vårt intag av Omega-6, kusinen till Omega-3.

Omega-3 jobbar anti-inflammatoriskt i våra kroppar medan Omega-6 jobbar pro- inflammatoriskt. Idag har vi i västvärlden uppemot 20 gånger så höga nivåer Omega-6 än vad vi har Omega-3. Resultatet blir INFLAMMATION som är grunden till nästan all sjukdom.

Vad är ett Optimalt intag av Omega-3

Det är väldigt omdebatterat hur ett optimalt Omega-3 intag faktiskt ser ut. Fast det känns också väldigt logiskt.

Vi människor är olika och har olika kosthållning. Eftersom det handlar om att skapa en god balans mellan Omega-3/6 i kroppen så leder det oss till att skapa ett Omega-3 intag som liknar ditt intag av Omega-6. Äter du väldigt höga doser Omega-6 bör du också väga upp med Omega-3 därefter. Vikt, ålder och sjukdomsbild spelar också en stor roll.

EFSA (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) rekommenderar gemene man att få i sig 250 mg EPA & DHA fettsyror om dagen. Dessutom har de ytterligare fem hälsopåståenden som du kan läsa om här.

Omega-6 bra eller dåligt?

Omega-6 är liksom Omega-3 en essentiell grupp av fettsyror, alltså livsnödvändiga.

Skillnaden är att vi generellt sett får i oss mycket mer av Omega-6 via kosten än Omega-3, därav den vanliga och stora obalansen.

Omega-6 verkar pro-inflammatoriskt i kroppen, vilket kan låta illa.. men riktigt så är det inte. Vi vill att vår kropp skall kunna bilda inflammation när det är nödvändigt t.ex. vid sårläkning. Vad vi inte vill är att inflammationen skall dra igång ”från ingenstans” och istället göra oss sjuka. Därför är balansen mycket viktig.

Omega-6 bildas i nötter och frön och du finner dem även i stora mängder i exempelvis  processat kött, friterad mat, billiga växtoljor och kakor.